Krekelmuyter verwijst naar de straat en de plek waar dit PVT werd gebouwd. We gebruikten hier het patio-woonmodel om voornamelijk twee redenen : enerzijds het stedenbouwkundig inpassen van het PVT op een compact terrein in een dichtbebouwde omgeving, anderzijds de inwendige organisatiemogelijkheden rond een centrale beschuttende binnentuin.
Het patio-model biedt het voordeel dat er een duidelijk 'binnen' en 'buiten' is. Binnen is er de noodzakelijke bescherming, de vrije keuze om niet gezien te worden. Op de grens tussen het private en het publieke ontwierpen we scenario's als inpandige terrassen, een cafetaria, uitzichten, voordeuren en voortuintjes die het contact met de omgeving filteren of bevorderen. Deze scenario's voorzagen we ook ten opzichte van de binnentuin, maar dan met achterdeuren, binnengaanderijen, zonneterrassen en vensterdeuren aan de livings en keukens. Hier biedt dit kansen tot een ander soort sociaal contact, naar binnen gericht.
PVT Krekelmuyter is theoretisch opgedeeld in zestien entiteiten voor in totaal zestig bewoners. Er zijn individuele- en tweepersoonsstudio's, appartementen voor vier bewoners, woningen voor acht bewoners en twee grotere leefgroepen van elk negen bewoners. De mate van zelfstandigheid en het zorgtype bepalen hier de invulling.