De architectuur van psychiatrische zorgcentra gaat mee met de zorginzichten van vandaag en isoleert de patiënten niet langer.
Voor Sint-Camillus ontwierpen we een ontwenningscentrum voor drug-, alcohol- en medicatieverslaving. De unit maakt deel uit van een grote campus en is solitair ingeplant. Ze ligt als een kleinere satelliet ingebed in een groene parkomgeving achteraan de campus, in een woonomgeving bewust weg van de hoofdkliniek. Aan de straatzijde drukt het gebouw zich uit als een residentie tussen andere woningen. Deze woning-gedachte is binnen verder doorgetrokken. Met de haast residentiële sfeer waarin de patiënten verblijven en begeleid worden wilden we hen een thuisgevoel geven.
De langgerekte 'residentie' is in zijn lengte opgedeeld in drie stroken. Aan de parkzijde, tevens de zonnekant, liggen de daglokalen en ontspanningsruimten met tussen de drie afdelingen (drugs, alcohol-medicatie & crisisunit) grote halfopen patio's die eveneens contact met de parktuin maken. Aan de noordzijde liggen de buitentoegangen tot de drie afdelingen en ook de burelen van de teamleden. Tussen beide werden de verpleegposten, therapielokalen en gesprekruimten ingeplant, zij het eveneens met zicht op de parktuin via de tussenpatio's. De verblijfskamers zijn alle op de verdieping gesitueerd.
Beeldend kunstenaar, Louis De Cordier °1978
De Belgische kunstenaar Louis De Cordier werd gevraagd om voor Kasteelplus een installatie te ontwikkelen rond het thema 'lucht'. De Cordier bedacht 'Roro', een lichtkunstwerk dat autonoom ten opzichte van het stroomnet werkt en dat voor de energieopwekking gebruik maakt van een windrotor bovenop een acht meter hoge geodetische structuur. De energie wordt opgeslagen in een batterij en iedere avond bij schemerduister vrijgegeven aan een rij verheven lichtpuntjes langs de zoom van het parkbos, "de toeschouwers helpend bij de overgang naar de onzekere nacht".