Met dit project voor het nieuwe hoofdkantoor van CM-Midden Vlaanderen wilden we op een kruispunt tussen een belangrijke uitvalsweg naar Gent en de E40 autosnelweg een nieuw stedelijk baken creëren, meteen ook een convergentiepunt van diverse beleidskeuzes en maatschappelijke stromingen.
Het concept hoogbouw sluit aan bij het intensiveringsbeleid van open percelen in de stedelijke periferie, naar het voorbeeld van de ons omringende Europese groot- en middelgrootsteden. Door kwalitatieve verdichting en zorg voor de beeldkwaliteit kan de stedenbouwkundige versnippering door onaangepast beleid van de vorige decennia stilaan worden omgebogen.
De combinatie hoogbouw-laagbouw geeft gestalte aan de dubbele identiteit van de plek met enerzijds de snelweg, en anderzijds de steenweg en residentiële woonbuurt. De hoogbouw op tussenschaal (53m) past zich in binnen een langere reeks, gevormd door de ‘torens’ van de campussen Ardoyen te Zwijnaarde en de Loop Sint-Denijs-Westrem langs het traject van de E40 snelweg tussen Brussel en Oostende. De laagbouw (5m) langs de Kortrijksesteenweg, met zijn groendak en patio, zoekt aansluiting bij de schaal aldaar.
De gevels van het gebouw kregen in de uiteindelijke versie een gelaagd tartanmotief van verschillende glassoorten en backings waardoor diepte en transparantie zorgen voor een sterk eenheidsbeeld. De noodzakelijke zon-beheersing op de oost-, zuid- en westzijde is daarin discreet opgevangen.
De toren bevat de kantoorverdiepingen met een opengewerkte vaste dienstkern, de laagbouw bevat de cafetaria met dienstlokalen en de seminarieruimtes die extern of losgekoppeld van de toren kunnen worden gebruikt . Het gebouw haalt door doorgedreven isolatie en duurzame gebouwtechniek in combinatie met hernieuwbare energie (o.a. betonkernactivering en BEO-veld) een bijna-passief energiepeil. Wagens zijn resoluut verbannen naar een ondergrondse parking en de omgeving is aangelegd als parktuin met een wadi (regenwaterinfiltratie).