Het Vrij CLB regio Gent maakte reeds geruime tijd gebruik van het hoofdgebouw op de site in de Halve Maanstraat, beter gekend als de site ‘Ten Berg’. Door de slechte staat van het gebouw stond de rechter vleugel volledig leeg. Het gebouw achteraan de site behoorde toe aan het parochiaal centrum Ten Berg. Toen PC Ten Berg definitief de deuren sloot was dit een uitgelezen kans om de site grondig aan te pakken en alle diensten van het VCLB te centraliseren naar deze locatie.
Het hoofdgebouw, gelegen aan de Halvemaanstraat, was als ‘Grote School V.Braeckman-Van Biezen’ opgenomen op de Inventaris van onroerend erfgoed (ID:26782). Van het monumentale gebouw uit 1908 restten enkel nog de voorbouw met de centrale poortgevel dewelke in het nieuwe ontwerp – in nauw overleg met monumentenzorg - volledig gerestaureerd werden. De recentere uitbreiding aan de achterzijde was totaal verouderd, kende weinig kwaliteiten en werd volledig afgebroken. Het afzonderlijke gebouw achteraan de site had een degelijke structuur, maar was aan grondige renovatie toe.
Bij het ontwerp werd gekozen om naar analogie met de oorspronkelijke achterbouw uit 1908 een nieuw volume loodrecht op de straat te plaatsen. Dit volume werd echter niet op de perceelsgrens geplaatst waardoor een omsloten buitenruimte ontstaat tussen de bewaarde wand op de perceelsgrens en het nieuwe volume. Een tweede volume evenwijdig met het behouden gebouw langs de straatzijde verbindt dit volume met het bestaande gebouw. Een ruime centrale traphal vormt de schakel tussen oud en nieuw en vangt de niveauverschillen op. Door de inplanting en wisselende hoogtes van de nieuwe en bestaande volumes ontstaat een aangenaam binnenplein. Het plein wordt aangelegd met een combinatie van plantvakken en verharde zones. Een hellend vlak geeft vanuit dit binnenplein toegang tot een ruime ondergrondse fietsenberging. Het vormt tevens een doorgang naar de parkeerplaatsen achteraan het perceel.
De gevels van het nieuwbouwvolume zijn bekleed met thermisch verduurzaamd naaldhout, het buitenschrijnwerk is in geanodiseerd aluminium. De gevels van het afzonderlijke gebouw worden van buiten uit volledig geïsoleerd en eveneens afgewerkt met thermisch verduurzaamd naaldhout, weliswaar in een variante uitvoering. Op die manier ontstaat een evenwichtig, uniform geheel op het binnenplein. Deze nieuwe houten gevels vormen met hun sobere architectuur een contrast met de bestaande monumentale metselwerkgevels van de voorbouw. Tegelijkertijd worden ze gekenmerkt door eenzelfde verfijnde graad van detail.
Zowel bij het architecturale als het technische ontwerp werd grote aandacht besteed aan de duurzaamheid van het project. Een doordachte inplanting, materiaalkeuze en detaillering zijn hierbij onontbeerlijk. Tevens is het van cruciaal belang dat een thermisch correcte en luchtdichte detaillering ook tijdens de uitvoering nauwgezet wordt opgevolgd en getest.
Een warmtepomp type grond/water voorziet in de verwarming en koeling van de gebouwen. Momenteel behoren dergelijke systemen tot de meest energie-efficiënte op de markt. Ondergrondse verticale bodemwarmtewisselaars zorgen ervoor dat tijdens de winter warmte wordt onttrokken uit de bodem. Hierdoor koelt de bodem tegen het einde van de winter af, waardoor het tijdens de zomer kan gebruikt worden voor de koeling van het gebouw.
Het platte dak boven de 2e verdieping wordt voorzien van fotovoltaïsche panelen met een vermogen van 15.000Wp en een opbrengstgarantie van 80% op 20 jaar. Het verbruik van de elektrisch aangedreven warmtepomp wordt hiermee opgevangen.
De luchtbehandelingsgroep wordt voorzien van een warmtewiel met een rendement van 80%. Hierdoor kan warme extractielucht gebruikt worden voor het verwarmen van de ingeblazen koudere lucht. Op die manier wordt tot 80% van de energie bespaard en wordt het vocht maximaal gerecupereerd. De ventilatie-units worden voorzien van een bypass waardoor kan gebruik gemaakt worden van free-cooling en nachtspoeling.